Έξυπνα Σπίτια (Smart Home)

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και του σύγχρονου τρόπου ζωής αναζητούμε τις ανέσεις στα απλά και πιο σύνθετα προβλήματα διαβίωσης. Έτσι θέλουμε με χρήση ενός κουμπιού να μπορούμε να αλλάζουμε τις συνθήκες τις οποίες ζούμε και να τις προσαρμόζουμε στις απαιτήσεις της στιγμής. 

   Αναφερόμαστε στο πόσο πιο εύκολο θα ήταν φεύγοντας από την οικία μας να πατάμε ένα κουμπί  και με τα ένα σύστημα θα αντιλαμβανόταν την έξοδο μας και θα έκλεινε τα ρολά των παραθύρων θα προσάρμοζε τον κλιματισμό του χώρου θα έκλεινε τα φώτα στους χώρους και ανάλογα την ώρα θα άνοιγε και τα φώτα περιμετρικά της οικίας και τέλος θα έθετε σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού. Επίσης βολικό θα ήταν κατά την περίοδο που πηγαίνουμε προς το σπίτι να μπορούμε να ειδοποιούμε πάλι αυτό το σύστημα όταν επιστρέφαμε στην οικία εκείνο να προσάρμοζε τον κλιματισμό - εξαερισμό του χώρου , τον φωτισμό να εξασφάλιζε ζεστό νερό , να σήκωνε τα ρολά και τις τέντες έτσι ώστε ένα ακόμα πιο ζεστό κλίμα θαλπωρής να μας αγκάλιαζε. 

  Αυτές είναι λίγες μόνο από τις λειτουργίες που μπορεί να κάνει ένα Έξυπνο Σπίτι. Προφανώς συνδυασμοί και απατήσεις του οποιοδήποτε χώρου μπορούν να καλυφτούν. 

Ας δούμε κάποια σενάρια και πως μπορεί ένα έξυπνο σπίτι να τις διαχειριστεί πράττοντας τις απαραίτητες ενέργειες.Έξυπνο Ξύπνημα : Μετά το χτύπημα από το ξυπνητήρι ανεβαίνουν τα ρολά σε κάποια δωμάτια του σπιτιού , ενώ πιο πριν το σύστημα κλιματισμού έχει ρυθμιστεί κατάλληλα , τα φωτά ανάβουν ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες ενώ ταυτόχρονα αφοπλίζεται και το σύστημα ασφάλειας ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποιο παράθυρο αν θέλουμε. Τέλος έχει ειδοποιηθεί η καφετιέρα και έχει έτοιμο καφέ της επιθυμίας μας ώστε να μπορέσουμε να απολαύουμε ένα πρωινό γεύμα.
Φεύγοντας από το Έξυπνο Σπίτι : Με το πάτημα ενός κουμπιού κατεβαίνουν οι τέντες , τα ρολά , σβήνουν τα φώτα , ρυθμίζεται ξανά ο κλιματισμός και πιθανόν κάποια ανοιχτή συσκευή όπως τηλεόραση η ραδιόφωνο σβήνει. Τέλος το σύστημα ασφαλείας ενεργοποιείται. 

Έλεγχος του Έξυπνου Σπιτιού : Μέσω κινητού τηλέφωνου μπορούμε να ελέγξουμε τον κλιματισμό η το σύστημα έλεγχου τηλεόρασης (CCTV) κοιτώντας τους χώρους αλλά ακόμα και να ειδοποιηθούμε αυτόματα αν κάποιος κτυπάει το κουδούνι έχοντας και οπτική επαφή αλλά και να ειδοποιηθούμε σε περίπτωση συναγερμού η κατάσταση ανάγκης όπως διαρροής νερού σε κάποιο χώρο η πρόκληση φωτιά. Τέλος αν κάποιος χτυπήσει το κουδούνι μπορούμε να πάρουμε φωτογραφία ποιος είναι και να τον ειδοποιήσουμε με ηχητικό μήνυμα να σας καλέσει στο τηλέφωνο η να περάσει άλλη στιγμή που θα παραβρίσκεστε στο χώρο.
Επιστρέφοντας στο Έξυπνο Σπίτι : Με χρήση του κινητού σας τηλεφώνου μπορείτε να ρυθμίσετε το κλιματισμό το φωτισμό , τις οικιακές συσκευές (π.χ. φούρνος αποροφητήρας) τα ρολά τις τέντες έτσι ώστε όταν φτάσετε να είναι ένα περιβάλλον όπως εσείς επιθυμείτε.

 Στο Έξυπνο Σπίτι : Υπάρχουν πολλά προφίλ τα οποία δημιουργούν διαφορετικές συνθήκες ανάλογα τις συνήθειες σας. Π.χ. Στο σπίτι με παρέα απολαμβάνοντας ένα γεύμα όπου ρυθμίζει το ηχοσύστημα , το φωτισμό τον κλιματισμό η ακόμα αναλαμβάνει και την προβολή μιας ταινίας με χρήση projector ή τηλεόρασης.

Στιγμή Ξεκούρασης Στο Έξυπνο Σπίτι : Επιλέξτε ξεκούραση στο σύστημα και μην ανησυχείτε για τίποτα διότι τα ρολά θα κατέβουν όπως επίσης και οι τέντες, ανοιχτές συσκευές θα κλείσουν ο κλιματισμός θα προσαρμοστεί το σύστημα ασφάλειας θα ενεργοποιηθεί ενώ επιπρόσθετα μπορεί να ενεργοποιηθεί η προσποίηση παρουσίας όπου φωτά από κάποιους άλλους χώρους εκτός των υπνοδωματίων θα ανοιγοκλείνουν, ηλεκτρικές συσκευές θα ανοίγουν και θα κλείνουν (π.χ. ραδιόφωνο - τηλεόραση) υποδηλώνοντας έντονη παρουσία στο χώρο κάτι το όποιο προσφέρει ένα βαθμό ασφάλειας παραπάνω.


 

Καλέστε μας για μια μελέτη του χώρου σας και να σας προτείνουμε αυτό που ταιριάζει σε εσάς.